In samenwerking met UAntwerpen en DEME biedt dit traject jongeren de kans om zich te verdiepen in de wereld van waterbeheer, invasieve soorten, en natuurgebaseerde oplossingen. Het project richt zich op het belang van overstromingsgebieden, sedimentbeheer en het beheer van invasieve soorten zoals de wolhandkrab, met een sterke nadruk op hands-on onderzoek en experimenten.


De jongeren leren hoe ze met de Terrascope viewer kunnen zoeken naar baggerpluimen. De beelden identificeren ze en verwerken we in een AI model. Zo onderzoeken ze de al dan niet tijdelijke karakter van deze pluimen en ook andere bronnen van troebelheid (vb. getijdenwerking) kunnen vergeleken worden. Ook kunnen de jongeren proeven doen rond turbiditeit en sedimentatiesnelheid en verstrooiing van licht door zwevend sediment (golflengte afhankelijk).

Daarnaast is er een activiteit met een AR-Sandbox, waarin jongeren de effecten van landschapsaanpassingen op overstromingsrisico’s onderzoeken. Door middel van augmented reality kunnen ze het effect van verschillende structuren zoals dijken en spaarbekkens simuleren en de gevolgen van overstromingen in verschillende scenario’s vergelijken.